JACK in plaats van PulseAudio

Onder mijn muziekaccount op mijn netbookje gebruik ik PulseAudio helemaal niet dus heb ik een kleine aanpassing gemaakt om PulseAudio te killen en daarvoor in de plaats JACK te starten. PulseAudio heeft wel de leuke eigenschap om automatisch opnieuw op te starten als het wordt gekilld dus om dat te omzeilen heb ik het bestandje ~/.pulse/client.conf aangemaakt met als inhoud:

autospawn = no

Vervolgens heb ik het bestandje ~/bin/jackstart aangemaakt waar het volgende instaat en deze toegevoegd aan de Startup Applications:

#!/bin/bash

killall -9 pulseaudio &&
sleep 3
/usr/bin/jackd -R -m -dalsa -dhw:0 -r48000 -p256 -n2
exit

Als ik nu inlog wordt PulseAudio de nek omgedraaid en vervolgens JACK gestart en kan ik gelijk aan de slag. Iets luxer kan ook nog, je kunt namelijk ook JACK als standaard soundserver gebruiken en PulseAudio via JACK laten draaien. Hier heb je wel een extra pakketje voor nodig (pulseaudio-module-jack), ook moet je het bestandje ~/.pulse/client.conf dan weer weggooien of de autospawn regel even uitcommenten en het bestandje ~/bin/jackstart aanpassen:

#!/bin/bash

/usr/bin/pasuspender -- /usr/bin/jackd -dalsa -dhw:0 -r44100 -p1024 -n2 &
sleep 5
pactl load-module module-jack-source
pactl load-module module-jack-sink
exit

De waardes die je gebruikt om JACK op te starten moet je wel aanpassen naar de meest ideale waardes voor jouw setup. Als je het eenmaal aan de praat hebt en qjackctl opstart zou het er ongeveer zo uit moeten zien:

JACK vs PulseAudio

Nu kun je dus tegelijkertijd gebruik maken van software met JACK ondersteuning zoals bijv. Qtractor of JACK-Rack met allerlei effecten en programma’s die gebruik maken van PulseAudio (Rhythmbox, Totem).

JACK in plaats van PulseAudio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *