De DHZ garage

Al een tijdje ben ik van mening dat fora geen goed medium zijn om problemen op te lossen. Een forum (Linux fora in het bijzonder) is als een onafhankelijke doe-het-zelf garage met ongediplomeerde monteurs die allemaal wat anders roepen en al in de clinch met elkaar liggen als iemand het in zijn hoofd heeft gehaald om Aldi koffie te kopen in plaats van Douwe Egberts wat ze al jaren drinken. Als klant ben je aan de goden overgeleverd. Nou maakt dat voor zeg driekwart van het klantenbestand geen bal uit, ten eerste interesseert het ze alleen maar dat de DHZ garage spotgoedkoop is en ten tweede zijn ze gewoon lui of weten ze domweg echt niet hoe ze de ruitenwisservloeistof bij moeten vullen. Een positieve bijkomstigheid van het feit dat DHZ monteurs zichzelf graag horen praten en dat ze denken verstand van zaken te hebben is dan wel weer dat ze met z’n allen graag het reservoirtje voor de ruitenwissers bij willen vullen. Probleem is dan wel weer dat er drie of vier verschillende merken ruitenwisservloeistof in het tankje verdwijnen, de een voor de zomer, de ander juist voor de winter, nog eentje voor alle seizoenen, met als gevolg dat de ruitenwissersproeiers het mogelijk niet meer goed doen of er helemaal mee uit scheiden. En wat als de klant ze niet verteld heeft dat hij er zelf schoonmaakazijn in heeft gegooid?

En wat doen de meeste klanten als het niet werkt? Ze kopen een nieuwe auto of gaan uiteindelijk toch maar weer terug naar hun duurdere merkgarage. En zo zal het aandeel Linux op de desktopmarkt nooit boven de 2% uitkomen, de fora zijn daar in mijn beleving voor een groot deel debet aan. Ik heb geen zin meer in het gesteggel en het me ergeren aan adviezen die kant noch wal raken. Ook ben ik zelf een monteur die een bepaalde zelfredzaamheid verwacht van de klant. Een ruitenwisserblad vervangen prima, maar kom niet bij me met de vraag waarom dat blad na een tijdje zulke strepen achterlaat. Misschien moet je er een doekje over halen, zal ik dan antwoorden in de eerste plaats. Als de klant dan vervolgens vraagt wat voor doekje hij dan het beste kan gebruiken en of ik het even voor zou willen doen, nee sorry, dat mag de klant lekker zelf uitzoeken. En de DHZ garage is opgezet voor mensen met een kleine beurs door mensen die wat hebben met auto’s. Dus heb je het niet zo breed dan ben je van harte welkom. Of heb je een mooie Citroën SM staan die je op wilt knappen, machtig, daar willen we wel aan meehelpen. Maar van mij verwachten dat ik het piepje uit het benzinetankklepje van je Jaguar ga halen, nee, rij dan maar door naar de Jaguar dealer.

Als laatste moet ik nog even kwijt dat ik het ook niet zo heb op monteurs die heel veel klanten hebben geholpen en daardoor denken dat ze bepaalde voorrechten genieten. Zoals het bepalen welk merk koffie er gedronken wordt in de werkplaats. Of welk radiostation aan mag staan en welke blote vrouwen er in het magazijn mogen hangen. Oké, als allerlaatste, monteurs die bijbeunen en daar dan wel geld voor vragen en hiervoor reclame maken in de DHZ garage nota bene. En dan zijn er nog een hoop monteurs die klanten klakkeloos doorverwijzen naar deze beunhazen zodat ze de rotklusjes niet zelf hoeven te doen. Nee, ik ga lekker voor mezelf een DHZ garage beginnen waar iedereen welkom is die begrijpt wat de filosofie van een DHZ garage is. Een DHZ garage waar ik de hele dag Lidl koffie kan drinken, naar Soma FM kan luisteren en waar in het magazijn mooie foto’s van AMC Pacers, Suzuki SC100’s en Datsun F10’s komen te hangen.

De DHZ garage

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *