Hydrogen Uitgifte Kandidaat 1

Een week of wat terug is Hydrogen 0.9.5 RC1 uitgekomen en heb deze gelijk geüpload naar mijn PPA. Wel mét de SELECT_NEXT_PATTERN action patch want die functionaliteit zat er niet in. De SVN ontwikkelaarsversie heeft deze functionaliteit inmiddels weer wel. Om een idee te geven van wat je met Hydrogen kan heb ik een screencastje gemaakt.

http://linux.autostatic.com/temp/live-sequencing-hydrogen.ogg

Bestandsgrootte: 35 mb
Video: ogg
Audio: vorbis

Mijn setup voor dit brouwseltje:

  • Korg nanoKONTROL om de verschillende patronen te activeren
  • Fender Telecaster aangesloten op m’n Focusrite Saffire Pro
  • Hydrogen 0.9.5 RC1 met SELECT_NEXT_PATTERN action patch in Stacked Pattern Mode
  • Twee PHASEX instances met envelope following ingeschakeld. Op de aux JACK input van de PHASEX’en zit een steady kick die het geluid triggered. Je hoort de Electro Lead en Harsh Saw patches.
  • Yoshimi met de Pizzicato Strings patch.
  • Twee Rakarrack instances, een voor de gitaar (rakarrack-01 in de video) en een voor de Melodica sample (de Rakarrack bovenaan). De ArpieVerb preset is een custom preset die een arpeggio maakt van het inkomende signaal en met behulp van de JACK Transport functionaliteit van de git versie van Rakarrack is het mogelijk om de arpeggio netjes gelijk te laten lopen met Hydrogen. De galm laat het een beetje glasachtig klinken.
  • Non-Mixer om alle signalen naar één stereo signaal te routeren zodat ik het weer makkelijk naar mijn koptelefoonoutputs, recordMyDesktop en de JACK Oscrolloscope kan doorsturen.
  • LinuxDSP JACK Patch Bay. Die gebruik ik eigenlijk alleen maar een beetje voor de show.

De gitaar is live ingespeeld en omdat ik net even te weinig tijd had is het een beetje slordig geworden. Ook moet ik nog even goed gaan zitten voor mijn ArpieVerb preset, het klinkt nu nog teveel als een houten blaasinstrument.
In Hydrogen heb ik de Stacked Pattern Mode gebruikt. In deze mode kun je patronen klaarzetten zodat ze gaan spelen als het op dat moment actieve patroon is afgelopen. Dit is echt ideaal voor live gebruik en voor zover ik weet is Hydrogen de enige sequencer onder Linux die deze functionaliteit heeft. Echt superhandig. Zoals je kan zien heb ik de patronen genummerd en deze nummers komen overeen met de strips op mijn Korg nanoKONTROL. De nanoKONTROL heb ik zo geprogrameerd dat de LEDjes aangeven welk patroon er actief is. Je kunt ook meerdere patronen tegelijk actief hebben, echt ideaal om opbouwen te creëren.
Liep nog wel tegen een Hydrogen onhebbelijkheidje aan: de maximale patternsize. Deze is 32 maar ik had voor m’n ideetje een patternsize van 64 nodig. Ik heb dit op kunnen lossen door met behulp van een rekenmachientje handmatig de h2song XML file aan te passen. Daarna kon ik het patroon toch nog redelijk bewerken door de patterneditor volledig uit te zoomen.

De uiteindelijke screencast heb ik met OpenShot bewerkt.

Hydrogen Uitgifte Kandidaat 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *