Vocoder in Qtractor

Op bijna dezelfde manier als de sidechain compressie methode kun je ook de Vocoder LADSPA plugin gebruiken. Ik ben hiermee gaan experimenteren na een vraag van Louigi Verona op de Linux Audio Developer mailing list en heb de Vocoder als volgt aan de gang gekregen:

  • In Qtractor heb ik 4 tracks aangemaakt met daarbij behorende bussen: Formant Synth (1 kanaal), Carrier Voice (1 kanaal), Vocoder (2 kanalen) en Vocoder Mix (2 kanalen)
  • Alle tracks hebben zowel als in- en output hun corresponderende bussen behalve Vocoder Mix, die stuurt uit naar de Master bus
  • In de Vocoder track heb ik de Vocoder LADSPA plugin geladen, input 1 van de Vocoder bus is de carrier en input 2 is de formant (formant, carrier?)
  • Daarna heb ik de connecties aangemaakt zoals in de onderstaande schermafdruk




In Yoshimi heb de Trash Guitar 1 instrument geladen en als ik nu in het microfoontje van mijn notebook spreek en wat noten aansla met het virtuele keyboard van Yoshimi hoor ik mijn stem gevocode weer terug. Hiervoor moet je in de Vocoder plugin settings wel het aantal bands selecteren dat je wilt gebruiken en deze openzetten zoals in onderstaande schermafdruk te zien is.


http://lists.linuxaudio.org/pipermail/linux-audio-dev/2010-July/028433.html


Inmiddels is er ook een mailtje binnengekomen op de LAD mailing list van de ontwikkelaar van Qtractor zelf, Rui Nuno Capela. Eigenlijk wilde hij Louigi melden dat wat hij wil helemaal niet kan in Qtractor maar na mijn mailtje met uitleg gelezen te hebben komt hij daar van terug en geeft in zijn PS aan dat ik zijn programma kennelijk al beter ken dan hijzelf.

*glim*

Vocoder in Qtractor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *