Yoshimi: meerdere instruments tegelijk gebruiken

Voor sommige van mijn ideeën heb ik meerdere instruments nodig uit Yoshimi. Voorheen loste ik dit op door meerdere Yoshimi’s op te starten maar dan wordt het al snel onoverzichtelijk. En had ergens gelezen dat het mogelijk is om in Yoshimi of ZynAddSubFX meerdere instrumenten tegelijk te gebruiken. Nooit echt naar gekeken en het is dus eigenlijk dodelijk simpel maar nergens goed gedocumenteerd.

Met Yoshimi is het mogelijk meerdere parts te gebruiken, 16 in totaal. En dat is het eigenlijk. In iedere part kun je een andere instrument laden en aangeven op welk MIDI kanaal deze moet luisteren. Even wat screenshotjes om de boel te verduidelijken. Heb het deel van de GUI waar het om gaat gemarkeerd met een rode rand.Part 1 zit dus op MIDI kanaal 1 en part 2 op kanaal 2. In bijv. Qtractor kun je ze nu apart aansturen. Als je de parts tegelijkertijd wil laten spelen zet je ze op hetzelfde MIDI kanaal. Het is wel belangrijk dat je de verschillende parts activeert (enable aanvinken) anders kun je er geen instruments in laden.

Yoshimi: meerdere instruments tegelijk gebruiken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *