Linux Magazine nummer 4

Nummer 5 ligt al bijna in de schappen maar wil nog even wat kwijt over het september nummer. Daar staat een mooi en groot artikel in over Ubuntu Studio, het multimedia broertje van Ubuntu. Zelf gebruik ik het niet, installeer altijd Ubuntu zonder melk en suiker met de pakketten die ik nodig heb, maar aangezien de ondertitel ‘Muziek maken met open source’ is heb je mijn aandacht.

Het werken met audio vereist dat de kernel in real-time data kan verwerken. Als een audiosignaal op de geluidskaart binnenkomt, dan moet die datastroom zonder haperen naar de audiosoftware worden gestuurd. In een normale kernel wacht ieder proces netjes zijn beurt af, maar dat is geen goed idee bij het werken met audio. Het voordeel van een real-time kernel is dat deze datastromen zonder hapering kunnen worden verwerkt, voor zover de CPU het kan bijbenen.

Bovenstaande klopt niet helemaal want je hebt in principe geen real-time kernel nodig om datastromen zonder haperen rond te kunnen sturen. Een normale kernel kan processen ook SCHED_FIFO of SCHED_RR draaien, daar heb je geen real-time kernel voor nodig, en bovendien zijn er al delen van de RT patchset opgenomen in de mainline kernel. Een real-time kernel heb je dan ook eigenlijk alleen nodig als je met extreem lage latencies (< 10ms) aan de slag wil gaan of als je de zogenaamde softirq tasklets nodig hebt om bijvoorbeeld je FireWire of USB controller te prioriteren mocht deze zijn IRQ delen met andere apparaten en daardoor problemen veroorzaken.

Het koppelen (van midi poorten) gebeurt via JACK, enerzijds direct via de ALSA-drivers of anderzijds via een tussenliggende midi-driver.

Welke tussenliggende midi-driver? JACK MIDI? JACK MIDI is géén tussenliggende driver maar een onderdeel van de JACK API via welke applicaties met midi mogelijkheden direct via JACK midi kunnen verzenden of ontvangen zonder tussenkomst van ALSA. De ALSA seq en raw drivers zijn juist tussenliggende midi-drivers die de nodige ‘jitter’ (onregelmatige latency) kunnen veroorzaken. De tendens is dan ook gelukkig om de ALSA midi backend steeds meer links te laten liggen ten faveure van JACK MIDI. Of bedoelt de auteur misschien a2jmidid? Dat is namelijk wel een driver die applicaties welke gebruik maken van JACK MIDI aan de ALSA midi backend kan knopen.

Verder heeft de auteur het consequent over Cinerella. Jane Fonda is een mooie vrouw, zeker in Barbarella, maar de video-editing software Cinelerra is niet naar die film vernoemd. En wat betreft plug-in frameworks worden alleen LADSPA en LV2 genoemd terwijl je met GNU/Linux ook de beschikking hebt over DSSI en LinuxVST plug-ins. Vooral het aantal LinuxVST plug-ins (VST plug-ins geport naar GNU/Linux) groeit momenteel gestaag en er zitten een paar zeer bruikbare tussen. Ook op het DSSI front gebeurt er het nodige, afgelopen maand heeft dit hele framework een grote update gekregen.

Verder niets dan positiefs over zo’n groot artikel geheel gewijd aan Ubuntu Studio. Ja, volgende keer misschien een screenshotje van QjackCtl zonder al die xrun meldingen en wellicht was het een idee geweest om ook de diverse multimedia PPA’s te noemen van waaruit je geüpdate of niet in de standaard repositories beschikbare software kunt installeren.

Linux Magazine nummer 4

2 thoughts on “Linux Magazine nummer 4

  1. Vincent says:

    Ik gok dat de verwarring wat betreft Cinlerra komt van de Engelse naam van Assepoester, Cinderella. Dat heeft mij iig een tijdje verward 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *