Akai MPK Mini en Ubuntu

Omdat mijn M-Audio Oxygen8 recentelijk stuk is gegaan had ik een nieuw MIDI keyboardje nodig en uiteindelijk is dat de Akai MPK Mini geworden. Bij de Feedback besteld ook al was ie bij Dirk Witte goedkoper. Maar ik vermoed dat de €79,- die Dirk Witte ervoor vraagt een lokkertje is want uiteraard hebben ze ‘m niet op voorraad. Heb ook nog gekeken naar een M-Audio Oxygen-25 maar die is al een stuk groter en mijn andere M-Audio Oxygen is net stuk gegaan. Music Maniacs in Haarlem biedt deze aan voor een goeie prijs maar na 3 keer gebeld te hebben en ettelijke malen langs te zijn geweest om iedere keer te horen krijgen dat ie niet op voorraad is maar dat ze wel de Axiom-25 hebben liggen heb ik het vermoeden gekregen dat het ook hier een lokkertje betreft. Is er misschien een site voor waar je deze vermoedens kan melden trouwens?

De MPK Mini heeft 25 aanslaggevoelige toetsjes, 8 aanslaggevoelige pads en 8 draaiknoppen. Daarnaast zit er een arpeggiator op, kun je switchen tussen 4 presets en kun je instellen wat voor MIDI boodschappen je de pads en knoppen wilt laten uitsturen, notes of CC’s. Ook zit er een sustain knopje op, kun je de octaafhoogte instellen en heb je de beschikking over twee banks voor je pads. En last but not least een ongedocumenteerde feature die wel heel vet is: MIDI feedback! Oftewel, de MPK Mini reageert op binnenkomende MIDI signalen. Met een beetje slim mappen en configureren kun je zo dus bijvoorbeeld de backlights van je pads synchroon laten oplichten met een pattern in bijvoorbeeld Hydrogen!

De toetsjes vind ik zelf wel een beetje crappy, vooral in vergelijking met toetsen met een standaard grootte, maar om ideetjes snel op te nemen is het goed genoeg. Ook is het apparaat door de kleinere toetsjes veel handiger om mee te nemen en zijn de toetsjes een stuk beter bespeelbaar dan bijvoorbeeld die van de Korg nanoKEY. De pads vind ik persoonlijk lekkerder aanvoelen dan die van de Korg nanoPAD. De draaiknopjes vind ik wat te plomp en niet hoog genoeg. Met bezwete vingertjes grijp je denk ik al snel mis.

De Preset Editor werkt feilloos onder Wine. Presets opslaan, van het apparaat laden of naar het apparaat sturen is geen probleem. Het apparaat zelf werkt ook prima onder Ubuntu, aansluiten met de bijgeleverde USB kabel, JACK/a2jmidid/Yoshimi opstarten, Yoshimi en de MPK Mini MIDI Out aan elkaar knopen en dat is het. Met Hydrogen werkt ie ook prima, je zult wel de noten die de pads uitsturen wat aan moeten passen met de Preset Editor zodat ze overeen komen met de noten waar de verschillende instruments in Hydrogen op reageren. En als je in de instrument settings van Hydrogen het MIDI kanaal (channel) op 1 zet en de noten hetzelfde instelt als de noten waar de instruments op reageren en vervolgens de MIDI Out port van Hydrogen verbindt met de MIDI In poort van de MPK Mini zouden als het goed is de pads op moeten lichten als je het bijbehorende instrument aanklikt in Hydrogen.

Akai MPK Mini en Ubuntu

7 thoughts on “Akai MPK Mini en Ubuntu

 1. Hoi Jeremy, hier ben ik weer 😉
  Sta op het punt om wat midi controllers the kopen :de BCF2000 voor ‘studio’ en voor live dingen de AKAI MPK mini.
  Mijn eerste hit op de zoekterm ‘Akai MPK mini on linux’ bracht me naar deze pagina (ik had het in feite al moeten weten 😉

  Je review hierboven klinkt heel positief, maar ik vroeg me af of je nog steed teverden bent over de MPK mini ?

  grtz
  Thijs

 2. thijs says:

  speeltjes zijn toegekomen 🙂
  gisteren wat met de MPK gespeeld : lijkt wat ‘licht’ op eerste gezicht, maar doet wat het moet doen, net genoeg toetsen/pads/pots, plug&play. Fun!
  1 opmerking : waarom in gods naam een mini USB connector op de MPK ?? wat is er mis met de good old type-B connector ? ach ja, zal minder kosten zeker …

 3. Ja die mini USB connector is een minpuntje, snap ook niet waarom ze er geen type-B connector op hebben gezet. Het zal inderdaad minder kosten waarschijnlijk. Naja, bij mij is ie er nog nooit uitgefloept.

 4. jack_sprat says:

  Jeremy, hi.

  I’m afraid I don’t speak much Dutch (“fliegenmepper” is my limit!), so I’m hoping you can understand English. I’ve just got a MPKmini mkII, and am having trouble running the Editor configuration software under Wine (on Opensuse 13.2 for i586). Do you have any tips?

  best wishes – js

  1. jeremy says:

   Hello Jack, it’s been a while since I ran the editor but it should work with a standard Wine install. What kind of issues are you running into?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *