IR: LV2 convolutiegalm

Uit pure noodzaak geboren volgens de ontwikkelaar. Hij mistte een dergelijke plugin in zijn set-up dus heeft hij er zelf maar een geschreven. En wat voor plug-in. Niet voor niets heeft dit knappe stukje werk, simpelweg IR genaamd, voor aardig wat beroering gezorgd in de Linux audio wereld, heel wat andere mensen zaten te springen om een dergelijke plug-in.

Convolutiegalm komt erop neer dat je een los geluidsbestandje hebt van een galm (een zogenaamde Impulse Response file) en die leg je over een bestaande geluidsbestand heen met als resultaat een nieuw geluidsbestand inclusief de galm die je erop losgelaten hebt. Klinkt magisch en dat is het het ook wel. Daarom is convolutiegalm zo’n mooie tool en wordt het veel gebruikt. Er was al wel de nodige convolutiegalm software beschikbaar (jconvolver, jcgui, brutefir, guitarix) en zelfs ook een plug-in (Freeverb3, echter niet als LADSPA/DSSI/LV2) maar die bieden allemaal niet het gemak en de mogelijkheden die de IR LV2 plug-in biedt, zoals realtime de convolutie aanpassen en een filebrowser om snel je IR bestanden te kunnen doorzoeken. Ook is het een kwalitatief hoogwaardige plug-in, gebaseerd op het binnen de Linux audio gemeenschap veel geroemde werk van Fons Adriaensen (zita-convolver) en Erik de Castro Lopo (libsndfile). Daarnaast is de ontwikkelaar ook degene achter Aqualung, wat mijn favoriete music player is, en de TAP LADSPA plug-ins.


IR LV2

Tom Szilagyi’s IR LV2 plug-in in Qtractor

De plug-in werkt perfect in Ardour en ook wel in Qtractor maar dan moet je niet de GUI van de plug-in afsluiten tijdens een sessie anders crasht Qtractor. Ubuntu Lucid Lynx pakketjes beschikbaar in mijn PPA.

IR: LV2 convolutiegalm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *