LAC2011: Het perspectief van de eindgebruiker

LAC2011 zit er weer op. Zondagochtend vroeg ben ik met de taxi naar Dublin Airport gereden en een paar uur later was ik weer thuis, moe maar voldaan. Helaas heb ik wel de 3e dag van de conferentie moeten missen maar afgelopen maandag was Loutje z’n eerste verjaardag dus wilde vóór maandag terug zijn.

De workshop van zaterdag over mijn workflow ging ook prima. Anderhalf uur is dan best wel kort, heb heel veel niet uit kunnen leggen en achteraf had ik nog wel wat meer willen laten zien. M’n notebook had wel wat moeite met het snel openen en sluiten van applicaties en grote projecten. Liep tegen wat xruns aan, JACK scheidde er een keer mee uit en op een gegeven moment had ik zelfs een complete freeze. Het is dan ook een consumentennotebook en geen uitgebalanceerd apparaat. Vind dat ie het goed gehouden heeft en als je weet hoe het spul allemaal werkt ben je zo weer in de lucht. Die freezes (heb er twee gehad gedurende het weekend) baren me wel zorgen, heb namelijk het vermoeden dat het aan de real-time kernel ligt. Maar ik vind de oorzaak nog wel uit, even goed door de logs spitten als het weer gebeurt.

Jeremy Workshop @ LAC@011
Uitleg over JACK instellingen. Mijn volledige set-up voor de conferentie staat er ook op: HP DV7-1070ED notebook, Focusrite Saffire Pro 10 IO geluidskaart, Akai MPK Mini MIDI controller, een Korg nanoKONTROL MIDI controller en een Shure SM58 microfoon.

De respons was wederom zeer positief. Een aantal mensen vond het verhelderend om nou eens een keer te zien en te horen hoe een eindgebruiker gebruik maakt van alle beschikbare tools en wat zijn perspectief is op het gebruik van Linux audio applicaties. Het merendeel van de conferentiegangers waren ontwikkelaars en die kijken toch anders aan tegen hun eigen projecten of tegen Linux audio in het algemeen. En ook de organisatoren waren erg blij met mijn workshops, niet alleen zijn ze beide integraal opgenomen op video, ook ben ik gevraagd of ik voor LAC2012 wederom een workshop zou willen doen. Hoogstwaarschijnlijk zal LAC2012 in Stanford, Californië plaatsvinden. De afstand zou een beperking kunnen zijn, maar zou heel graag naar Stanford willen om te zien wat Fernando Lopez-Lezcano daar opgezet heeft (de Listening Room draait volledig onder Linux). En het wordt de eerste LAC op het Amerikaanse continent dus de uitgesproken mogelijkheid om contact te maken met de grote hoeveelheid ontwikkelaars en eindgebruikers aldaar.

De aanwezigheid van Rui Nuno Capela tijdens beide workshops vond ik erg bijzonder en ook zeer constructief. Daar waar nodig sprong hij in, hij kent zijn eigen software als geen ander, en zelf kon ik het niet laten om zijn inspanningen te lauweren wat tijdens beide workshops resulteerde in een flink applaus voor de man. Zijn eigen ervaringen heeft hij ook in een blogpost gegoten, ook voor hem waren de workshops bijzonder omdat mijn workflow één van zijn applicaties, Qtractor, als basis heeft en ik het nodige heb verteld over andere belangrijke tools van zijn hand zoals QjackCtl en het rtirq init script.

Binnenkort zet ik beide workshops online, heb de DV tapejes meegekregen, ga ik vandaag capturen en hopelijk lukt het me om ze deze week te editten, te renderen en te uploaden. Verwacht dus binnenkort nog een blogpost over LAC2011.

LAC2011: Het perspectief van de eindgebruiker

3 thoughts on “LAC2011: Het perspectief van de eindgebruiker

 1. thijs says:

  nice!
  Toevallig volg ik momenteel met een korte workshop ivm audio producing, toegespitst op loop/beats/samples…
  Ik ben daar de enige linux user (ander gebruiken logic, frutyloops …), en wat toch enorm opvalt is dat (zoals jij beschrijft) heel wat linux apps overduidelijk gemaakt zijn door ontwikkelaars en niet door muzikanten.
  Het gaat hier niet enkel om gui, maar het zit hem ook in de manier waarop alles interfaced met elkaar (bvb plugins die meteen ook kunnen syncen op het tempo dat op je DAW ingesteld is)
  Op een bepaald moment heb ik even kort getoond aan de andere mensen hoe linux audio werkt, en de meeste haakten al af bij de uitleg over Jack, maar konden hun ogen niet geloven toen ik een midi controllers van iemand inplugde op mijn laptop en die zomaar werkte! moet je dan geen drivers installeren?? of hoe ik zo maar eventje via mijn gsm de ladspa IRreverb plugin downloadde en die meteen werkte ;-D

  bottom line (IMHO): linux audio heeft veel te bieden, maar er is meer input/inspraak nodig van muzikanten

 2. thijs says:

  Point taken : de bijna onbeperkte mogelijkheden waarop je onder linux je audio apps aan elkaar kan linken is zonder meer uniek en zorgt daardoor idd voor heel wat nieuwe en unieke mogelijkheden.
  De echte vraag is misschien wel deze : maken we linux audio toegankelijk(er) voor het grote publiek, of houden we het gewoon lekker voor onszelf? )

  grtz
  thijs

 3. Nee, het voor jezelf houden is vragen om stagnatie. Dave Phillips vond het erg fijn om zo veel jonge mensen te zien tijdens LAC2011. Dat soort mensen heeft de community nodig en die trek je niet aan als je je niet openstelt voor input van nieuwe gebruikers en ontwikkelaars. Wat ik bedoelde te zeggen is dat de Linux audio community niet moet zwichten voor dat alles-moet-makkelijk-en meteen-werken paradigma. Daar heeft een muzikant twee andere perfecte platformen voor. Gemak en snelheid betekent financieel investeren, een open source oplossing betekent mentaal investeren naar mijn mening.

  Jeremy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *