IPv6 uitzetten in Karmic Koala

Als Firefox en Thunderbird er lang over doen om pagina’s te openen of mailtjes te versturen is het te proberen IPv6 uit te zetten op je systeem. Her en der vind je hier wel blogjes en forumposts over maar op de een of andere manier gaan die allemaal over hoe je IPv6 kan uitzetten via Grub. En dat is niet de juiste manier want bij een kernel update moet je Grub dan weer aanpassen. IPv6 wordt op kernel niveau geregeld dus alle instellingen staan in de /proc/sys directory en kunnen ingesteld worden via het bestand /etc/sysctl.conf. Als je aan dit bestand dan ook de volgende regel toevoegt zet je IPv6 voor het hele systeem uit:

net.ipv6.conf.all.disable_ipv6=1

Deze regel toevoegen kun je met een editor doen maar ook met het volgende commando:

sudo sysctl -w net.ipv6.conf.all.disable_ipv6=1

Na een herstart wordt deze nieuwe instelling actief. Kan ook meteen met:

sudo sysctl net.ipv6.conf.all.disable_ipv6=1

IPv6 staat standaard aan in Karmic. Goeie zaak natuurlijk, op een gegeven moment zal er toch overgeschakeld moeten gaan worden van de huidige IPv4 addressen die zo goed als op zijn naar IPv6 adressen. Maar dan moeten routerfabrikanten IPv6 wel goed implementeren. Karmic gaat op zoek bij welk internetadres welk IPv6 adres hoort en als Karmic een antwoord terug krijgt wat niet volgens de afspraken is dan wacht Karmic tot er een time-out optreedt. Erg hinderlijk maar het ligt dus niet aan Karmic en bovendien kun je zelf IPv6 op je systeem uitzetten, kleine kans dat je er als gewone gebruiker al mee te maken hebt.

Uiteraard kun je over bovenstaande discussiëren want onder 9.04 waren er geen problemen op dit vlak. Sommige gebruikers zien de IPv6 time-outs en de daardoor hakkelende internetbeleving als een bug en willen dat het aan de kant van Ubuntu wordt opgelost. De ontwikkelaars op hun beurt leggen de schuld bij IPv6 implementaties die de standaarden niet volgen. De discussie kun je hier volgen: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/glibc/+bug/417757

IPv6 uitzetten in Karmic Koala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *