De Harde Waren

Hardware ondersteuning en Linux. De een krijgt zijn computer feilloos aan de praat en de ander zit dagen, zo niet weken te klooien om er een simpel geluidje uit te krijgen of om draadloos te kunnen internetten. Linux is een open source besturingssysteem met een klein marktaandeel dus voor de grote spelers absoluut niet interessant en bovendien zijn een aantal nogal huiverig voor het open source model. Kort samengevat heeft dat de volgende consequenties voor Linux gebruikers:

 • Apparaten werken gewoon helemaal niet en gaan dat waarschijnlijk ook nooit doen. Schoolvoorbeeld hiervan is MOTU, een producent van hoogwaardige audio- en videohardware. Voor hen is Linux het “L-word” zoals Paul Davis, een van de auteurs van Ardour, hier toelicht.
 • Apparaten doen het wel maar alleen met closed source drivers. Vaak hobbelen deze drivers achter hun Windows en Mac OSX equivalenten aan en als er bijv. een bug insluipt kan het soms een aardige tijd duren voordat deze bug eruit gehaald wordt omdat de ontwikkeling van dit soort drivers geen prioriteit heeft. Goed voorbeeld zijn de WiFi devices van Broadcom.
 • Apparaten doen het ook met open source drivers maar niet zo goed als met closed source drivers. Twee voorbeelden: nVidia en Ati.  Veel grafische kaarten van deze producenten werken ook met open source drivers maar missen dan wel vaak de nodige functionaliteit. Maar de ontwikkelingen gaan hard en vooral wat oudere kaarten doen het prima met deze drivers.
 • Apparaten werken prima met open source drivers. Het bekendste voorbeeld: HP printers. Die doen het praktisch altijd onder Linux. Wat ook meespeelt is of een apparaat volgens bepaalde (open) standaarden is ontwikkeld of niet. Zo is er bijvoorbeeld een USB 1.x audio standaard afgesproken en alle apparaten die hier aan voldoen worden “class compliant” genoemd. Deze apparaten kun je aan je Mac of PC met Windows hangen zonder dat je drivers hoeft te installeren om het apparaat te kunnen gebruiken. En voor veel van dit soort standaarden zijn er ook Linux drivers, ook voor “class compliant” USB 1.x apparaten. De Edirol UA-25 USB geluidskaart is zo’n apparaat, doet het dan ook prima onder Linux.

Vorig jaar heb ik een nieuwe notebook gekocht en omdat ik alléén Linux gebruik moest en zou deze het doen onder Linux. Vantevoren heb ik eerst een lijstje gemaakt met mijn eisen en vervolgens heb ik uitgezocht of die eisen haalbaar waren onder Linux en met welke hardware. Dit waren mijn eisen en de haalbaarheidsfactor:

 • Goeie grafische kaart. Dan kom je al snel bij nVidia uit, ondanks dat de divers closed source zijn werken praktisch alle nVidia kaarten goed en zonder problemen onder Linux, ook redelijk recente kaarten. Ati kaarten geven toch meer problemen. AMD notebooks vielen dan ook gelijk af aangezien die praktisch altijd Ati kaarten aan boord hebben. Het zou dus een Intel systeem moeten worden. Haalbaarheidsfactor: zeer hoog.
 • 17″ scherm, minimaal WSXGA. Beeldschermen doen het praktisch altijd, is ook min of meer een open standaard, voor het gros van de schermen zijn geen specifieke drivers. Haalbaarheidsfactor: zeer hoog.
 • Gigabit ethernet. Netwerkkaarten doen het ook vrijwel altijd onder Linux, dit heeft te maken met het feit dat Linux veel op servers gebruikt wordt dus goeie ondersteuning voor netwerkkaarten is essentieel. Haalbaarheidsfactor: zeer hoog.
 • WiFi. Hoefde niet per sé omdat ik ten tijde van de aanschaf alleen bedraad netwerk had, maar achteraf gezien toch wel belangrijk gebleken. WiFi is nog steeds een zorgenkindje onder Linux. dat komt waarschijnlijk vooral omdat producenten hun code gesloten houden en het uitbrengen van n-draft WiFi producten zondar dat die specificatie überhaupt al officieel is helpt ook niet veel bij de ontwikkeling van Linux drivers. Haalbaarheidsfactor: redelijk, vooral met producten van Broadcom, Atheros en Intel.
 • Dual Core CPU met minimaal 1066Mhz FSB. Dit wordt sowieso ondersteund onder Linux, dus haalbaarheidsfactor: NVT.
 • Aangezien het een desktopvervanger betreft heb ik niet op accuduur gelet. Ook dingen als Bluetooth, infrarood en webcam vind ik niet interessant. Zou mooi zijn als het werkt maar meer ook niet.
 • Prijs onder de €1000,-
 • Indien mogelijk zonder voorgeïnstalleerd OS of de mogelijkheid tot restitutie.

Vervolgens ben ik gaan zoeken op internet naar geschikte kandidaten, vooral de Pricewatch van tweakers.net heeft me hierbij veel geholpen. Uiteindelijk een drietal kandidaten bij elkaar gezocht (Een HP, een Acer en een MSI) waarvan er dus twee niet meer verkrijgbaar waren (de Acer en de MSI) en de enige die nog wel verkrijgbaar was onder andere bij de BCC stond. Dus daar langs gegaan en het apparaat bekeken. Mooi ding. Maar wel €100,- duurder dan bij diverse webshops. Dus heb ik diverse prijsopgaves uitgeprint en ben daarmee naar de BCC gegaan. Na een gesprek met de filiaalmanager kon ik de notebook die ik had uitgekozen voor €50,- minder meenemen waardoor ik binnen mijn vooropgestelde budget bleef. Ik koop zo iets toch liever in een winkel dan via een webshop, als er onverhoopt wat stuk gaat hoef ik niks op te sturen en heb ik een fysiek aanspreekpunt.

Bij thuiskomst volgde de eerste verassing toen ik de HP DV7-1070ED aanzette en in het BIOS keek. Volgens de specificaties zat er een P7350 in maar het BIOS zei toch echt P8400. Toch weer 0.2 Ghz sneller. Gelijk Fedora 9 erop gezet en goed gegokt, de meeste hardware werkte meteen. Helaas geen wireless en ook het geluid was wat problematisch. Ubuntu 8.04 naast Fedora er op gezet en dat werkte al beter, wireless werkte en het geluid kreeg ik met een simpele fix ook al snel goed. Helaas deed het bedrade netwerk het wat minder goed maar met de drivers van de producent zelf (Realtek) was dat gelukkig ook zo opgelost. Nog contact gezocht met HP met de vraag of ik eventueel geld terug zou kunnen krijgen voor de Windows Vista licentie die bij de notebook geleverd was maar dat is helaas op niets uitgelopen.

Intussen staat 9.10 Karmic Koala op de notebook en het werkt allemaal nog prima. Ook de webcam, Bluetooth en de mediatoetsen. Het enige wat het niet doet maar waar ik ook nooit echt naar gekeken heb is de afstandsbediening die erbij zit. Kansloos apparaatje, geen behoeft aan om dat ding te gebruiken dus vind het prima zo. Ook heb ik inmiddels mijn Firewire kaart aan de gang gekregen op de notebook maar daar wijd ik nog wel een apart blogje aan. Verwacht ook nog wat vervolgblogjes over mijn netbookje, mijn audio productie PC en de randapparatuur die ik gebruik.

De Harde Waren

Leave a Reply

Your email address will not be published.