De Harde Waren

Al een tijdje zat ik te azen op een netbookje. Maar die 10″ schermpjes en priegeltoetsenbordjes weerhielden me van de aanschaf van zo’n apparaat. Totdat ik een mooie aanbieding van een netbookje tegenkwam met een 11,6″ schermpje. Even centjes gecheckt en meissie lief aangekeken (“waar heb dat nou voor nodig?“) en de gok gewaagd in de winkel want uitproberen was niet mogelijk. Maar volgens de reviews was de Packard Bell Dot M/A.NL/202 een leuk apparaat en met wat nerden en tweaken was Ubuntu er ook wel op aan de gang te krijgen.

Packard Bell  dot m/a.NL/202

Aangezien dit soort apparaten geen CD-Rom speler hebben moest ik met een USB stick aan de gang. Gelukkig geen probleem voor Ubuntu, binnen no time maak je een opstart USB stick. Probeer dat maar eens met dat OS uit Redmond, en mocht het je al lukken dan ben je volgens mij nog illegaal bezig ook. Na het booten met de stick (Ubuntu Jaunty 9.04) gaf het netbookje echter weinig sjoege. Dus een nieuwe opstart USB stick gemaakt met de Alternate versie van Jaunty en op die manier lukte het me wel om Ubuntu te installeren. En eigenlijk werkte alles meteen, geluid, draadloos, 3D effecten (met de open source Radeon driver!). Het enige wat niet goed werkte was CPU frequency scaling, oftewel het automatisch aanpassen van de kloksnelheid van de processor afhankelijk van de belasting van het apparaat. Maar ook dat viel op te lossen met een patch en het opnieuw aanmaken van de zgn. DSDT tabellen, dat zijn tabellen met gegevens voor het power management. Die werden altijd aangemaakt met programmatuur van Intel maar sinds een paar jaar worden daar ook Microsoft tools voor gebruikt met als gevolg incompatibiliteitsproblemen. Gelukkig kun je de tabellen uitlezen en weer invoeren in dat Intel programma zodat Linux weer wat met de tabellen kan. In het geval van mijn netbookje lostte dat samen met een kernelpatch het probleem op van de CPU frequency scaling.

Uiteraard heb ik het netbookje daarna helemaal gefinetuned zodat ik er ook muziek mee kan maken, dus een RT kernel erop en de nodige aanpassingen gedaan aan de installatie. En vandaag heb ik er het rtirq pakketje op gezet en goed ingesteld en nu loopt het echt als een speer. Aan rtirq besteed ik nog een aparte blog, het goed instellen van die tool vergt wat graafwerk maar het resultaat is er dan ook naar, latency van het onboard kaartje (een Realtek AC272) staat nu op 5.33 ms en een Qtractor opname met zo’n 20 sporen en een hoop realtime effecten en ook nog wat Midi loopt zonder problemen.

Het netbookje wil ik gaan gebruiken met de band of voor mijn solo dingen. Midi keyboard eraan, wat loops en samples erop en je hebt een perfecte sequencer/sampler met ook nog eens mooie softsynths erbij. Ook gebruik ik het apparaat om dingetjes uit te werken onderweg naar werk. Helaas is de accuduur nogal beperkt als je een RT kernel draait, hooguit een uur of twee. Met mijn custom kernel en CPU scaling haal ik meer dan drie uur. Nog steeds niet denderend maar goed genoeg voor mij.

De Harde Waren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *