LMMS aanzwengelen

Standaard gebruikt LMMS ALSA als backend voor het geluid. Maar ALSA kan maar één applicatie tegelijkertijd van geluid voorzien. Om ervoor te zorgen dat meerdere programma’s samen geluid kunnen produceren gebruikt Karmic Koala de PulseAudio sound server. En mocht PulseAudio nou net die ene applicatie zijn die de ALSA backend dus al geclaimd heeft. Oftewel, LMMS zal niet meer zijn dan de Linux Multi Media Silence (ipv. Studio). Nu kun je in LMMS de Audio Interface op PulseAudio zetten, maar in het desbetreffende venstertje staat al een waarschuwing: bad latency!

Setup LMMS

Er zal nu wel geluid komen uit LMMS maar echt optimaal werkt het niet. Als je bijv. met MIDI aan de slag wilt of met wat grotere samples dan zul je al snel tegen de beperking van PulseAudio aanlopen. ALSA kent die beperkingen nauwelijks dus het zou fijn zijn als je ALSA als backend zou kunnen gebruiken. Hier komt het programaatje pasuspender van pas. Met het pasuspender commando kun je PulseAudio tijdelijk uitzetten zodat een ander programma gebruik kan maken van ALSA, het ‘suspend’ pa, oftewel PulseAudio. LMMS kun je op deze manier ook geluid door laten geven aan ALSA, het volledige commando daarvoor is pasuspender — lmms
Voordat je LMMS op deze manier opstart moet je in een terminal eerst even aplay -l uitvoeren om erachter te komen wat de ALSA naam van je standaard geluidskaart is:

aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Intel [HDA Intel], device 0: STAC92xx Analog [STAC92xx Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: Intel [HDA Intel], device 1: STAC92xx Digital [STAC92xx Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: Intel [HDA Intel], device 3: NVIDIA HDMI [NVIDIA HDMI]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

Bij mij heet deze dus ‘Intel’ en als ik vervolgens in LMMS in het Audio Settings schermpje bij SETTINGS FOR ALSA ‘hw:Intel’ ingeef dan weet ALSA welk apparaat hij aan moet spreken:

Settings ALSA LMMS

Als ik nu LMMS opstart met pasuspender — lmms wordt PulseAudio tijdelijk uitgeschakeld en gebruikt LMMS ALSA als backend met de juiste geluidskaart. En dat werkt al een stuk beter. Kan nog beter natuurlijk mbv JACK maar daar wijdt ik nog wel een apart blogje aan aangezien JACK en LMMS niet zo heel goed met elkaar door één bocht kunnen. Maar met wat tweaken kun je al een heel eind komen. En LMMS 0.4.6 komt er aan, hopelijk met wat betere JACK ondersteuning.

LMMS aanzwengelen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *