Linux Audio Monthly Round-Up #3 – October 2010

Hij is er, editie nummer drie van de Linux Audio Monthly Round-Up! Nog geen reacties gehad en dat terwijl ik wel een discussiepuntje aanhaal: multimedia distributies. Daar zijn er zo veel van en ik vraag me af waarom. Naar mijn idee vissen ze met z’n allen in een piepklein vijvertje en dan ook nog op de verkeerde manier. Persoonlijk zou ik het toejuichen als de tijd en energie die in deze projecten wordt gestopt besteed zou worden aan het verbeteren van de al bestaande distributies die er echt toe doen (zoals Ubuntu, Debian, Fedora en SuSE). Wat meer solidariteit binnen de gemeenschap in plaats van het afgeven op bijv. een Ubuntu omdat Canonical het niet precies doet zoals jij het wilt.

Neem Tango Studio. Heb wat met die jongen zitten mailen en volgens mij kwam het er op neer dat hij niet wil bijdragen aan het verbeteren van Ubuntu omdat hij geen gebruik wil maken van Launchpad. En waarom niet? Nou, Launchpad heeft een monopoliepositie volgens hem en daarom wil hij er niet mee werken. Dus heeft hij zijn eigen repository opgezet, met zijn eigen pakketjes en nu dus ook zijn eigen distributie. Dat was ook de aanleiding van de mailwisseling, of ik mee wilde helpen met packagen voor deze repository. Heb de uitnodiging echter afgeslagen en vervolgens begon hij mij redelijk onsympathieke mailtjes te sturen in de trant van “nou dan doe ik het wel weer alleen zoals altijd” en “heb je PPA gecheckt en je houdt je niet aan de Debian Policy”. Ik ben dan ook blij dat ik niet ben ingegaan op zijn uitnodiging en het sterkt me in mijn mening dat veel multimedia distro’s niets anders zijn dan vehikels waarmee individuele ontwikkelaars hun kennis willen etaleren en waarmee ze aangeven dat ze het moeilijk vinden om samen te werken met anderen.

Een ander voorbeeld is AVLinux, de man achter deze distributie meent dat gebruikers een behoefte hebben aan een OS voor multimediabewerking dat gewoon meteen werkt en aan een soepele overstap van Mac OSX of Windows naar een dergelijk OS . En dan moet ik denken aan al die mensen op de mailinglijsten die ook echt creëren, muziek maken en multimediabewerking doen. Dat zijn praktisch allemaal mensen die weten wat ze doen, die bewust voor Linux hebben gekozen en die zelf helemaal geen behoefte hebben aan gespecialiseerde distro’s. Die pakken gewoon wat hun het beste ligt en gaan daarmee aan de slag. Die hebben helemaal geen distro nodig die hen wel even oplegt hoe ze hun systeem moeten configureren. Paul Davis bijvoorbeeld gebruikt Fedora, Robin Gareus Debian en Dave Phillips Ubuntu. Dat zijn grote namen, maar geen van allen gebruiken ze een gespecialiseerde distro.

En zoals ik al zei, het vijvertje waarin ze vissen is klein, ontzettend klein. Neem bijvoorbeeld de Nederlandse Linux community. Ik denk dat er hooguit 5 mensen écht serieus bezig zijn met Linux en audiobewerking. En wereldwijd heb je het misschien over een paar honderd mensen. En gezien al die specialistische distro’s, hoe groot is je userbase dan? 10, 20 gebruikers? Je ziet dan ook vaak dat na een jaar of twee dit soort distro’s niet meer onderhouden wordt en dat het project uiteindelijk doodbloedt (Agnula/Demudi, 64 Studio, Dynebolic). Nog een goede reden trouwens om niet voor zo’n distro te kiezen, heb je je hele systeem opgetuigd, besluit de enige ontwikkelaar van je distro het bijltje erbij neer te gooien vanwege te weinig animo vanuit de community. Zit je met een OS dat niet meer geüpdate en onderhouden wordt.

Dat andere punt, dat ze het op de verkeerde manier doen, zit hem vooral in de geluidsimplementatie van het gros van de multimediadistro’s. De grote spelers hebben niet voor niets allemaal gekozen voor PulseAudio. Om dan JACK te gaan gebruiken als standaard geluidsdaemon is vragen om moeilijkheden. Degenen die bij de lezing van Lennart Poettering zijn geweest tijdens LAC2010 weten precies wat ik bedoel. JACK is voor ‘prosumers’ en Pulse voor ‘consumers’ om het maar even heel simplistisch te stellen.

Oftewel, zelf zal ik niet zo snel een gespecialiseerde distro gaan gebruiken. Sterker nog, heb er nog nooit een geprobeerd dus eigenlijk heb ik niet eens zo veel recht van spreken. Maar toch denk ik gezien de reacties van gebruikers her en der met betrekking tot deze multimediadistro’s dat mijn mening enigszins gerechtvaardigd is. Maar mocht ik ongelijk hebben dan hoor ik dat graag.

Linux Audio Monthly Round-Up #3 – October 2010

One thought on “Linux Audio Monthly Round-Up #3 – October 2010

  1. Hallo Woody Monk,

    PlanetCCRMA is erg ok, de mensen daarachter weten wat ze doen en zijn bovendien erg enthousiast en begeesterd. Heb zelf ook best lang Fedora gebruikt maar ben toch meer een Debian/Ubuntu iemand. En wat betreft de tutorials, zit meer in het vat, nog even de tijd vinden om daar wat meer mee te gaan doen. Maar wat in het vat zit verzuurt niet. Sowieso tof om te horen dat mensen er wat aan hebben!

    Jeremy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *