De gemakkelijkste manier om draadloos te tetheren met je LG GW620

Heb al een tijdje een LG GW620 en ben er tot nu toe erg over te spreken, ook al staat er een oude Android versie op, is het scherm capacitief wat sommigen als hopeloos ouderwets beschouwen en is het geen snelheidswonder. Maar juist één van de belangrijkste redenen waarom ik een dergelijke telefoon heb gekocht, tetheren via Bluetooth of Wifi, werkt dus niet vanwege de wat oudere Android versie (Cupcake 1.5). Tetheren via USB lukt wel met behulp van AziLink maar ten eerste zit je dan toch nog met een draadje, ten tweede gaat de telefoon zich dan opladen waardoor de batterij van m’n netbook in no time leeg wordt getrokken en ten derde is het opzetten van de connectie vanaf mijn netbook best wel een gedoe.

En toen stuitte ik op Barnacle Wifi Tether en nu kan het USB kabeltje in de tas blijven zitten. Het grote voordeel van Barnacle is dat het geen Netfilter gebruikt dus het werkt ook met Android versies die een kernel hebben zonder Netfilter (zoals het geval is met de LG GW620). En het is super simpel op te zetten op je telefoon en ook het verbinden vanuit Ubuntu gaat makkelijk. Enige hobbel wellicht is dat je een geroote telefoon moet hebben.

Op de GW620 kun je Barnacle Wifi Tether installeren via de Market. Barnacle is FLOSS dus het kost je niks. Open vervolgens de Barnacle applicatie op je telefoon en druk op ‘Start’. In het ‘log’ tabje zie je nu wat meldingen voorbij komen en de eerste keer dat je dit doet zal Barnacle vragen of de applicatie root access mag hebben. Vervolgens zou Barnacle goed op moeten starten, waarschijnlijk komt wel de melding ‘shell init: error retrieving current directory: getcwd: cannot access parent directories: Permission denied’ voorbij maar dat heeft geen invloed op de verdere werking van Barnacle.

Om vanaf je Ubuntu 10.04 installatie connectie te maken heb  je helaas niet veel aan NetworkManager. NetworkManager gaat namelijk om de haverklap access points scannen en allerlei andere dingen doen waar Barnacle Wifi Tether niks mee kan waardoor de verbinding gelijk weer verbroken wordt. Dus zul je het handmatig met een scriptje moeten doen:

#!/bin/bash
service network-manager stop
ifconfig wlan0 down
iwconfig wlan0 mode ad-hoc
iwconfig wlan0 essid barnacle
iwconfig wlan0 channel 1
ifconfig wlan0 up
sleep 2
dhclient wlan0

Noem dit scriptje bijv. ‘barnacle’ en voer het uit met sudo ./barnacle nadat je Barnacle Wifi Tether op je GW620 hebt geactiveerd. Je telefoon zou nu een bericht toontje moeten laten horen en in het log schermpje zou moeten komen te staan dat je verbonden bent.

De gemakkelijkste manier om draadloos te tetheren met je LG GW620

One thought on “De gemakkelijkste manier om draadloos te tetheren met je LG GW620

  1. Mooi artikel! Ik heb nu een HTC WildFire met Android 2.2. Daar zit gelukkig USB Tethering standaard op. Net als de mogelijkheid om een Wifi Hotspot te starten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *