Pneuman Remix

Vorder maar langzaam met de remix van Pneuman’s Move Along track. Komt vooral door Hydrogen. Goeie sampler, past perfect in m’n workflow maar de tekortkomingen van Hydrogen beginnen me enorm tegen te staan. De irritantste tekortkomingen:

 • JACK transport werkt niet goed, vooral niet icm seq24. Dit ligt hoogstwaarschijnlijk aan seq24 maar dan nog is het hoogst irritant dat Hydrogen vaak gewoon zwijgt zodra je JACK transport start.
 • Toevoegen van nieuwe of het wijzigen van instrumenten is een drama. Ik moet bij het toevoegen van een instrument iedere keer een extra instrument toevoegen anders wordt de poortnaam niet geüpdate. Wat betreft het wijzigen, dan wordt de poortnaam pas gewijzigd na het opnieuw opstarten van de audio engine maar kennelijk op zo’n manier dat JACK er niks mee kan en Hydrogen geen geluid produceert via de hernoemde poorten. Alleen een herstart brengt soelaas maar hoe onhandig is dat.
 • Hydrogen crasht vaak. Vooral met het toevoegen of verwijderen van instruments en als JACK transport loopt kun je maar het beste helemaal niet aan Hydrogen zitten.
 • De sample-editor is fantastisch maar produceert wel ontzettend veel xruns, vooral als je intensief met rubberband aan de slag gaat.

Misschien moet ik de 0.9.6 ontwikkelaarsversie maar eens proberen. De versie die ik nu gebruik beperkt me enorm in m’n productiviteit. En ik heb al niet zo gek veel vrije tijd. Hydrogen is niet de enige applicatie die dwars ligt trouwens. Qtractor knalt er ook regelmatig uit wat waarschijnlijk komt door buggy plug-ins. Ook kan ik de nieuwste versie niet gebruiken omdat de verbeterde VST support iets heeft veranderd aan Qtractor waardoor de MDA JX10 VSTi plug-in die ik gebruik totaal anders klinkt.

Ok, dat is er uit. Heb nog wel wat kunnen doen, heb in ieder geval iets van een coupletje:

Pneuman Remix

4 thoughts on “Pneuman Remix

 1. Nice work! I had trouble getting zita-at1 to create more obviously-processed robotic sounds, but you’ve done a great job of it here.

  I know how you feel about Hydrogen — it’s a great tool, but it definitely has some issues. When I was using it with seq24, I usually found it easier to sequence the drums from seq24 as well, and in my most recent track, I sequenced the drums from Ardour, so in both cases Hydrogen was just acting as a sampler and I didn’t have to deal with JACK transport issues.

  There’s been some discussion on LAU lately about plugin samplers, and I tend to agree that it’d be good to have a nice, simple LV2 sampler plugin as a complement to more advanced samplers like LinuxSampler. In the meantime, though, I think I’ll be looking more closely at making SFZ files for my own sounds rather than loading them in to Hydrogen.

 2. Thanks Leigh! Actually it’s not Zita-AT1 that creates the robotic sound but a combination of the sample being pitched up a full note with Rubberband and then running it through a TAP reverb. Rubberband allows for several different ‘crispness’ settings and setting it to 1 yielded the best result in this case.

  And I’m using Hydrogen solely as a sampler and sequence everything with seq24. But when I start up my session, select the patterns with samples in seq24 and start JACK transport then Hydrogen doesn’t output anything 9 out of 10 times. If I then press stop in seq24 a couple of times it may produce sound afterwards but it quite often also happens then that Hydrogen suddenly wakes up and starts emitting all the triggered samples. I think seq24 is the problem (something with it being a JACK slow sync client while it is not) but then Hydrogen is the only JACK transport application that really starts complaining.

  Well, I also lamented about this on the Hydrogen site (and I also filed a bugreport): http://www.hydrogen-music.org/hcms/node/1894#comment-57604
  And fwiw I added a PS about the need for a sampler plug-in, I totally agree on that.

 3. Berry says:

  Ik heb met hydrogen i.s.m. ardour geen problemen. Ardour als master draait als een tierelier. Ga binnenkort ardour met midi proberen; kijken of het dan nog allemaal zo smooth gaat…
  succes!

 4. Hallo Berry, ja seq24 is de boosdoener en niet Hydrogen. Maar Qtractor heeft er dan weer geen moeite mee dat seq24 niet reageert zoals het moet op JACK transport signalen. Dus eigenlijk zou ik een alternatief moeten zoeken voor seq24 maar vind het zo fijn werken. Misschien eens kijken naar harmonySEQ of misschien zelfs Renoise.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *