foo-yc20 pakketjes voor Lucid

foo-yc20 is een emulator van de Yamaha YC-20, een orgel van eind jaren ’60. Redelijk nieuw projectje maar begin december is er een bruikbare en redelijk klinkende versie van uitgekomen. Nog geen Ubuntu packages van gezien dus heb snel een bronpakketje in elkaar gesleuteld en geüpload naar mijn PPA. Daarna kwam ik erachter dat het Debian Multimedia Maintainers team deze softsynth al wel heeft opgepikt, had me weer wat werk gescheeld.

Inmiddels is de ontwikkelaar van deze emulator ook begonnen met het maken van een foo-yc20 LV2 plug-in. Goeie zaak aangezien er nog maar bijzonder weinig LV2 synth plug-ins voor handen zijn.

foo-yc20 pakketjes voor Lucid

Unaware of a Direction IV

Track geüpload naar verschillende diensten. Heb goeie respons gehad, vooral de Fransen trekken dit soort riedels wel.

Jamendo

SoundCloud

Flattr

YouTube

Hopelijk lukt het me de komende twee weken wat nieuws te produceren. Heb lekker twee weekjes vakantie, genoeg ideeën en de computers zijn up to date, vooral dankzij de repo’s van Tango Studio.

Unaware of a Direction IV

Telefoon geüpdatet met OpenEtna

Gisteren mijn telefoon voorzien van een OpenEtna custom ROM met Android 2.2.1 (Froyo). En het draait tot nu toe perfect, in ieder geval een stuk beter dan de Android 1.5 versie waarmee de LG GW620 was uitgerust.

Een aantal aangeschafte apps doen het nu eindelijk ook naar behoren (TapeMachine) of in ieder geval een stuk beter dan voorheen (CanOfBeats en GarageAcidLab). Oja, en FingerPlay doet het nu ook, geniaal appje. Alleen daarom zou ik al een goedkope tablet aan willen schaffen, hoe vet is dat als MIDI controller.

Telefoon geüpdatet met OpenEtna

Tickets en hotel geboekt voor LAC2011

Vliegticket naar Dublin geboekt na 62 popups op de Ryanair site weggeklikt te hebben. LAC2011 is dit jaar in Maynooth en bij slechts één hotel in Maynooth (Glenroyal Hotel) kun je on-line boeken. De kamerprijs viel mee ondanks dat het een volgens mij nogal deftig hotel is. Dus gelijk ook geboekt. Nu wordt het dus zaak mijn workshop en optreden te gaan voorbereiden.

Tickets en hotel geboekt voor LAC2011

Masteren met Qtractor I

De defacto standaard tool voor GNU/Linux om te masteren is JAMin. Maar na er een paar keer mee gewerkt te hebben en deze discussies gelezen te hebben ben ik er wel uit dat het voor mij niet de juiste tool is. Dus ben ik wat rond gaan kijken op internet naar bruikbare artikelen om een eigen mastering chain op te zetten. Al snel kwam ik een artikeltje tegen op Sound On Sound. Niet heel erg recent en specifiek gericht op Logic maar wel met nuttige informatie wat betreft instellingen. En het artikel gaat uit van plugins, niet van een bepaalde tool dus dat zou kunnen betekenen dat ik met de juiste plugins in mijn DAW een vergelijkbaar resultaat zou kunnen behalen. En mocht ik nou net een DAW gebruiken die praktisch alle plugin frameworks beschikbaar voor GNU/Linux ondersteunt.

Eerste onderdeel van de chain is volgens het artikel een multi-band compressor. Die is snel gevonden want daar is eigenlijk maar één kandidaat voor, de Calf Multiband Compressor. Nog niet officieel gereleased maar de git versie waarvan ik een pakket heb gebakken werkt prima. Volgende plugin zou een parametrische EQ moeten zijn. Daar zijn er wel een paar van o.a. die van Calf en de EQ10Q LV2 plugin. Naar de EQ10Q plugin heb ik wel eens zitten staren en begreep er weinig van dus vooralsnog hou ik het wat simpeler met de Calf Equalizer 5 band. Daarna zou je volgens het Sound On Sound artikel een Exciter/Enhancer in de chain kunnen stoppen. Ook daar is er maar één van, wederom van Calf en wel de Calf Exciter. Laatste in de chain zou een limiter moeten zijn. Daar zijn er wel een aantal van beschikbaar maar had al ergens gelezen dat een ‘fast lookahead’ limiter in dit geval het beste resultaat zou kunnen geven. En daar is er wederom maar één van, de Fast Lookahead limiter, een LADSPA plugin.

Voor het opzetten van de mastering chain in Qtractor heb ik een aparte bus aangemaakt, de Mastering Chain bus, en een Insert toegevoegd aan het Master Out kanaal en deze aan de Mastering Chain bus geknoopt. Op deze manier kan ik heel simpel de mastering chain bypassen om goed het verschil te kunnen horen tussen het ongemasterde en gemasterde signaal. De plugins heb ik vervolgens in de goeie volgorde toegevoegd als Output Plugins van de Mastering Chain bus. Daarna ben ik de instellingen van de verschillende plugins aan gaan passen aan de hand van de genoemde waarden in het artikel.





Compressor: de Calf Multiband Compressor heeft 4 bands en volgens het artikel heb je er maar drie nodig. Dus heb de ‘Sub’ band uitgeschakeld, de crossover points voor low rond 150 Hz en high rond 5Khz gezet, RMS detectie ingeschakeld (schijnt voor mastering beter te werken dan peak detectie) en de waardes aangepast voor Attack (0.01ms), Release (98ms), Threshold (-35dB), Ratio (1:1.17) en Makeup gain (+6dB). Uiteraard is dit maar een uitgangspunt, de instellingen kunnen per mastersessie natuurlijk verschillen.



Equalizer: de instellingen uit het artikel kun je een op een overnemen, dus Lowshelf op 20Hz, band 1 op 76 Hz/Q 0.74/+2.3dB, band 2 op 220Hz/Q 1/-1.4dB, band 3 op 15Khz/Q 0.54/+2.9dB en Highshelf op 17,8Khz.



Exciter: Harmonics op 6.48 en de Scope op 3100Hz net zoals in het artikel.



Limiter: Input gain op +5dB en Limit op -0.5dB.



En nu kun je een gemixte track importeren in Qtractor en aan de slag gaan met als leidraad de hierboven genoemde instellingen voor de verschillende plugins. Let wel, ik heb dit nog niet uitgebreid kunnen uitproberen dus wellicht zijn de instellingen niet bruikbaar als uitgangspunt. Maar dat is voer voor een eventueel volgend artikel over masteren met Qtractor.

Masteren met Qtractor I