M’n SheevaPlug geüpgrade naar Squeeze. Debian is inmiddels volledig geport naar armel dus Debian ondersteunt de SheevaPlug nu volledig. Zit er wel aan te denken een nieuwe plugcomputer aan te schaffen, wil allebei onze omvormers van de zonnepanelen aan kunnen sluiten en eSATA kunnen gebruiken. De SheevaPlug heeft maar één USB poort en met een hub werken terwijl je besturingssysteem op een USB harde schijf staat is vragen om problemen. Ook heb ik een gigabit netwerk thuis maar heb er weinig aan aangezien ik maar met 20Mb/s dingen op deze harde schijf kan zetten. Zat eerst te kijken naar de opvolger van de SheevaPlug, de DreamPlug, maar dat is overkill dus waarschijnlijk wordt het gewoon weer een SheevaPlug maar dan met een eSATA aansluiting.
Month: January 2012
Ubee modem vastlopers III
Vanochtend Ziggo weer gebeld en de Ubee modem in bridged mode laten zetten. Gisteravond wilde ik een SIP account testen via een softphone applicatie (SFLphone en Zoiper) en iedere keer als de account wilde registreren liep de modem volledig vast. Na wat googlen kwam ik erachter dat dit door de passthrough (of semi-bridged) mode kan komen waarin ik onze Ubee modem had gezet. Vanavond maar weer even opnieuw testen want wil wel SIP kunnen gebruiken. Is essentieel, vooral vanwege mijn nieuwe baan. Het is de bedoeling dat ik een Asterisk/Kamailio expert ga worden en dan moet ik op z’n minst thuis een PBX hebben draaien.
De Ubee modem fungeert nu alleen nog als modem en dat vind ik eigenlijk wel prima, heb nog steeds niet echt veel vertrouwen in dat apparaat en hoe minder dat ding hoeft te doen, hoe beter.
Bitwig
Een aantal voormalige devs van Ableton die hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van Live zijn bezig met een eigen product, Bitwig. Het wordt geen kloon, wel vergelijkbare functionaliteit met wat toegoevoegde mogelijkheden.
Zelf gebruik ik geen Ableton simpelweg omdat er geen Linux versie voor beschikbaar is. Maar de mensen van Bitwig gaan hoogstwaarschijnlijk wel een Linux versie aanbieden. Bitwig is dan ook talk of the town in de Linux audio community, maar ook daarbuiten (CDM, KVR) en aardig wat mensen roemen het besluit om ook een Linux versie uit te brengen. Als Bitwig ooit uitkomt want het project bestaat al sinds 2009 en ze gaan nu de beta testing fase in. Dus misschien duurt het nog wel een jaar voordat er wat uitgebracht wordt.
Bitwig Studio
Lieve Loemoemba
Lubuntu draait nog steeds lekker op mijn kantoorpc. Heb inmiddels wel xcompmgr geïnstaleerd na een hoop geklooi met aticonfig (amdccle werkt niet, krijg constant segfaults) en handmatig editten van m’n xorg.conf. Ik gebruikte namelijk Xinerama voor mijn twee schermen maar dan werkt xcompgr niet. Uiteindelijk erachter gekomen dat je aticonfig --initial
moet draaien en een virtual regeltje toe moet voegen aan de SubSection "Display" in je xorg.conf. M’n xorg.conf ziet er nu zo uit:
Section "ServerLayout"
Identifier "Custom Layout"
Screen "Screen 0"
EndSection
Section "Module"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Monitor 0"
Option "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
Option "DPMS" "true"
EndSection
Section "Device"
Identifier "Device 0"
Driver "fglrx"
BusID "PCI:1:0:0"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Screen 0"
Device "Device 0"
Monitor "Monitor 0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
Virtual 3840 1920
EndSubSection
EndSection
En m’n ~/.config/lxsession/Lubuntu/autostart:
xrandr --output DFP4 --right-of DFP3
@xcompmgr -cC -t-3 -l-5 -r5
setxkbmap -option ctrl:nocaps
@gphotoframe
Inmiddels heb ik ook Docky geïnstalleerd als extra launcher en nadat ik dat had gedaan realiseerde ik me dat m’n desktop er eigenlijk weer precies zo uitziet als altijd, als een Gnome2 desktop. Maar dan met Openbox ipv Metacity. En stukken sneller. En makkelijker te configureren via de CLI.
LXDE desktop met xcompmgr en Docky
xcompmgr is geen top applicatie, af en toe hapert het een beetje, maar kan er mee leven. Ben zo verknocht geraakt aan Openbox dat ik die window manager niet meer ga ditchen voor een compositing window manager zoals Compiz.
Linux Home Recording
Sinds kort is er een blogger (Reteo Varala) actief die zeer uitgebreide artikelen aan het schrijven is over Linux audio. Zeker de moeite waard om te checken, temeer daar hij al aardig wat handleidingen heeft gemaakt en vooral het praktische gedeelte van Linux audio belicht zonder daarbij het technische aspect uit het oog te verliezen. Veel te weinig mensen doen dat (of gaan in hun moerstaal bloggen) en Reteo’s blog is dan ook een verademing.
amsynth DSSI plug-in
Yoshimi 0.060.12
De goeie patch gevonden voor de keyshift/microtonal bug en gelijk 0.060.12 gereleased. Heb ook beide git branches geüpdate, m’n eerste kennismaking met git op het gebied van versiebeheer. De komende tijd wil ik wat meer wegwijs worden in de master branch, dus eigenlijk de 0.062.x branch. Daar werk ik eigenlijk nooit mee terwijl Cal daar wel wat hele gave dingen heeft in gestopt, zoals het gebruik van sqlite voor de instrument banks.
Yoshimi 0.060.11
Nieuwe versie van Yoshimi is beschikbaar, was nodig omdat Yoshimi niet meer werkte met de laatste versie van FLTK. Ook heeft deze versie support voor het gebruik van een Legato pedaal. Waarschijnlijk volgt 0.060.12 snel vanwege een key shift bug van een paar maanden terug, nog even wachten op de juiste patch. Dit is trouwens de eerste versie gereleased onder mijn beheer.