Bevrijd?

Begin zo mijn twijfels te krijgen over het nut van de BY-NC-SA CC licentie die ik momenteel gebruik voor mijn werken. Vooral dat NC (Non Commercial) stukje. Twijfel werd getriggered door een blogpost waar ik via LWN.net op uitkwam. Ik wil graag dat iedereen bij mijn werken kan en vind het prima als men er wat mee doet. Maar waar ik voorheen dacht die vrijheid te moeten beperken voor commerciële partijen heb ik nu zo iets van, wie zijn die commerciële partijen? Voor hetzelfde geld is dat een beginnende ondernemer die misschien wel met mijn werk iets moois zou kunnen doen om zijn zaak onder de aandacht te kunnen brengen. Moet ik dat in de weg willen zitten. Nee. En wat me waarschijnlijk over de streep gaat trekken is het feit dat een commerciële partij zich mijn werk niet mag toeëigenen, ze moeten dezelfde licentie gebruiken (SA, Share Alike). Eigenlijk is dat precies wat ik wil, mijn werken zijn van iedereen en zo blijven ze van iedereen.

En nu ik er zo over zit te bloggen en na zit te denken, wat nu als je muziek wel voor een commercial van een groot bedrijf wordt gebruikt op TV bijvoorbeeld met een BY-SA licentie? En in ene schiet me te binnen dat het me laatst al opviel dat ik bij een reclame op TV de artiest en naam van het nummer duidelijk vermeld zag. Hoogstwaarschijnlijk een BY CC licentie. Voor mij zou dat al genoeg zijn, zo’n naamsvermelding, hoef er geen geld voor en trouwens, met zo’n naamsvermelding gaan mensen echt wel naar je op zoek als het werk ze bevalt. Dáár zitten de eventuele inkomsten.

Bevrijd?

4 thoughts on “Bevrijd?

 1. Het is al een tijdje geleden dat ik me erin verdiept heb, maar ik herrinner me dat ook niet echt duidelijk is wat nu precies commercieel gebruik is.

  Stel dat iemand jouw muziek op zijn blog neerzet en hij heeft advertenties op zijn blog draaien om de kosten te dekken. Door jouw muziek krijgt hij meer bezoekers (dat hoop ik tenminste) en daardoor meer advertentie-inkomsten. Is dat dan commercieel gebruik, of niet?

  Ik zou het geen probleem vinden als mijn muziek zo gebruikt wordt, maar de vraag is of de licentie dat toestaat.

 2. Ken het probleem. Laatst kwam ik in een publicatie een set foto’s tegen die ik heb gemaakt. Mijn foto’s vallen ook onder: BY-NC-SA CC licentie . Het blad is verder een beginnend project dat reclame gebruikt om rond te komen.

  Ik kreeg ook netjes een vermelding achterin etz maar ik vroeg mij op dat moment wel af wat ik moest doen. Want ondanks dat de reclame wordt gebruik om het te financieren wordt er dus wel geld mee verdiend.

 3. Hmmm… dus als iemand jouw muziek geweldig vindt en het op zijn blog (met advertenties) zet met een leuke tekst erbij (check deze gast, dit is geweldig, enz.), dan kan het zijn dat hij de BUMA op zijn dak krijgt en hij moet betalen…

  Ik kan me voorstellen dat je niet wilt dat iemand jouw muziek gaat verkopen en jou daar geen cent van geeft, maar op deze manier schiet de NC-clausule zijn doel inderdaad voorbij 🙂

 4. @Thierry

  dus als iemand jouw muziek geweldig vindt en het op zijn blog (met advertenties) zet met een leuke tekst erbij (check deze gast, dit is geweldig, enz.), dan kan het zijn dat hij de BUMA op zijn dak krijgt en hij moet betalen…

  Zal in de praktijk niet zo snel gebeuren en zoals gezegd ben ik geen expert maar de Buma zou de blogger hierover vragen kunnen stellen, vooral als blijkt dat de auteur in kwestie het NC gedeelte bij de Buma belegd heeft (http://www.bumastemra.nl/nl-NL/MuziekrechtenVastleggen/Pilot Creative Commons/ maar vraag me af of die pilot nog loopt). Ik zal ze eens bellen, heb me ooit opgegeven voor die pilot (ja, ben nog steeds lid van de Buma…).

  Ik kan me voorstellen dat je niet wilt dat iemand jouw muziek gaat verkopen en jou daar geen cent van geeft, maar op deze manier schiet de NC-clausule zijn doel inderdaad voorbij

  Inderdaad. Ga dan ook alles wat ik onder een BY-NC-SA licentie heb uitgebracht van een BY-SA licentie voorzien de komende tijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *