Yoshimi: meerdere instruments tegelijk gebruiken

Voor sommige van mijn ideeën heb ik meerdere instruments nodig uit Yoshimi. Voorheen loste ik dit op door meerdere Yoshimi’s op te starten maar dan wordt het al snel onoverzichtelijk. En had ergens gelezen dat het mogelijk is om in Yoshimi of ZynAddSubFX meerdere instrumenten tegelijk te gebruiken. Nooit echt naar gekeken en het is dus eigenlijk dodelijk simpel maar nergens goed gedocumenteerd.

Met Yoshimi is het mogelijk meerdere parts te gebruiken, 16 in totaal. En dat is het eigenlijk. In iedere part kun je een andere instrument laden en aangeven op welk MIDI kanaal deze moet luisteren. Even wat screenshotjes om de boel te verduidelijken. Heb het deel van de GUI waar het om gaat gemarkeerd met een rode rand.







Part 1 zit dus op MIDI kanaal 1 en part 2 op kanaal 2. In bijv. Qtractor kun je ze nu apart aansturen. Als je de parts tegelijkertijd wil laten spelen zet je ze op hetzelfde MIDI kanaal. Het is wel belangrijk dat je de verschillende parts activeert (enable aanvinken) anders kun je er geen instruments in laden.

Yoshimi: meerdere instruments tegelijk gebruiken

Guitarix, Yoshimi en Rakarrack

Nieuwe versies van Guitarix, Yoshimi en Rakarrack in mijn PPA voor Lucid Lynx. Guitarix pakketje is gecompileerd met de experimentele widget en heeft wat extra functionaliteit t.o.v. 0.09.0. Yoshimi pakketje heeft een bugfix en het Rakarrack pakketje is een git clone met wat nieuwe effecten.

En wat kan je daar zoal mee? Kijk mee, luister en huiver…

Guitarix, Yoshimi en Rakarrack

Vocoder in Qtractor II

Heb even een sjabloontje gemaakt in Qtractor om snel een sessie op te kunnen starten met de Vocoder LADSPA plugin.

Qtractor + Vocoder

Mocht je dit sjabloontje willen gebruiken hou er dan rekening mee dat je dan de werkdirectory aan moet passen (regel 4) en dat het sessiebestandje gemaakt is op een 64-bits installatie (regel 254). En je moet de Vocoder LADSPA plugin geïnstalleerd hebben uiteraard.

Vocoder in Qtractor II

Vocoder in Qtractor

Op bijna dezelfde manier als de sidechain compressie methode kun je ook de Vocoder LADSPA plugin gebruiken. Ik ben hiermee gaan experimenteren na een vraag van Louigi Verona op de Linux Audio Developer mailing list en heb de Vocoder als volgt aan de gang gekregen:

  • In Qtractor heb ik 4 tracks aangemaakt met daarbij behorende bussen: Formant Synth (1 kanaal), Carrier Voice (1 kanaal), Vocoder (2 kanalen) en Vocoder Mix (2 kanalen)
  • Alle tracks hebben zowel als in- en output hun corresponderende bussen behalve Vocoder Mix, die stuurt uit naar de Master bus
  • In de Vocoder track heb ik de Vocoder LADSPA plugin geladen, input 1 van de Vocoder bus is de carrier en input 2 is de formant (formant, carrier?)
  • Daarna heb ik de connecties aangemaakt zoals in de onderstaande schermafdruk




In Yoshimi heb de Trash Guitar 1 instrument geladen en als ik nu in het microfoontje van mijn notebook spreek en wat noten aansla met het virtuele keyboard van Yoshimi hoor ik mijn stem gevocode weer terug. Hiervoor moet je in de Vocoder plugin settings wel het aantal bands selecteren dat je wilt gebruiken en deze openzetten zoals in onderstaande schermafdruk te zien is.


http://lists.linuxaudio.org/pipermail/linux-audio-dev/2010-July/028433.html


Inmiddels is er ook een mailtje binnengekomen op de LAD mailing list van de ontwikkelaar van Qtractor zelf, Rui Nuno Capela. Eigenlijk wilde hij Louigi melden dat wat hij wil helemaal niet kan in Qtractor maar na mijn mailtje met uitleg gelezen te hebben komt hij daar van terug en geeft in zijn PS aan dat ik zijn programma kennelijk al beter ken dan hijzelf.

*glim*

Vocoder in Qtractor

Sidechain compressie met Qtractor

Het was even puzzelen maar uiteindelijk toch gelukt, sidechain compressie in Qtractor. Het lukt me nu om een lead synth of baslijn weg te laten drukken door de kick, ook wel bekend als ducking. Dit creëert de nodige dynamiek en in moderne producties hoor je het vaak voorbij komen, vooral de Fransen zijn er erg bedreven in.

Hiervoor heb ik 5 stereo tracks én 5 gelijknamige bussen aangemaakt:

  • Kick met als input- en outputbus Kick
  • Synth met als input- en outputbus Synth
  • Synth Ducked met als input- en outputbus Synth Ducked en aan deze track heb ik de SC3 LADSPA compressor toegevoegd. Dit is een plugin met 3 inputs (stereo input en de sidechain input) en 2 outputs
  • Synth Mix met als inputbus Synth Mix en als outputbus Master
  • Kick Mix met als inputbus Kick Mix en als outputbus Master

De verschillende bussen heb ik daarna als volgt aan elkaar geknoopt:




Zoals je kan zien heb ik de ene output van de Synth Ducked bus dubbel naar de Synth Mix bus gestuurd. De SC3 plugin heeft dan wel twee outputs maar de plugin stuurt echter in mijn geval mono uit. Op deze manier heb ik een stereo output op mijn Master bus aangezien de Synth Mix en de Kick Mix bussen uitsturen naar de Master bus.

Op de Kick inputbus zit een kick uit Hydrogen en op de Synth inputbus PHASEX. En dat klinkt zo:

Sidechain compressie met Qtractor

Unaware of a Direction II

Ben weer aan de slag geweest met het ideetje van een paar blogjes terug. Heb een akoestisch gitaartje toegevoegd die ik eerst door Smasher heb gehaald en heb een lead synth arpeggio lijntje live ingespeeld. Voor de lead synth heb ik Arpage gebruikt, een supersimpel edoch zeer effectief arpeggiatortje.

The Infinite Repeat – Unaware of a Direction (Edit 06-30-2010) 35Mb, video Creative Commons License

The Infinite Repeat – Unaware of a Direction (Edit 06-30-2010) 5Mb, audio Creative Commons License

En ja, ik ga de bassen proberen te sidechainen/ducken zodat deze de kick niet wegdrukken. Die bassen moet ik sowieso nog onder handen nemen. Ik gebruik nu de envelope follower van PHASEX maar dat werkt niet optimaal, af en toe zijn er volumeverschillen of begint de PHASEX baslijn nét een fractie later. En de beat moet gevarieerder, die is nu wel heel erg basic.

Unaware of a Direction II